10 Nisan 2020 Cuma

Fırında minik ekmekler



Malzemeler
  • 3 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1.5 yemek kaşığı kuru maya (ya da 1.5 paket yaş maya)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 5-6 su bardağı un

Yapılışı
  1. Hamur yoğuracağınız kaba ılık su, şeker ve mayayı koyup kaşıkla karıştırarak 5 dakika bekletin. 
  2. Tuz, sıvı yağ ve unu eleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Hamur hafif ele yapışacak vaziyette olmalıdır. unu (her un farklıdır, o yüzden unu dikkatli koymalısınız)
  3. Hamur kabının üzerini streç filmle kapladıktan sonra, sofra bezi örterek ılık ortamda 40-45 dakika mayalanmasını sağlayın.
  4. Hamur mayalandıktan sonra çok az un serpilmiş tezgahın üzerinde hamuru elinizle toparlayarak, portakal büyüklüğünden bezeler hazırlayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye minik ekmek şekli vererek tepsiye aralıklı dizin. Üzerine nemli bez örterek 10 dakika bekletin.
  5. Ekmeklere çay süzgeciyle un eleyerek, ekmeklere bıçakla derin çizgi çizin.
  6. Önceden ısıtılmış ve fırının en alt kısmına ısıya dayanıklı bir kaba su koyarak (ben borcam kullandım) 160 derece fırında, ekmeklerin üzerine ıslatılıp suyu sıkılmış yağlı kağıt koyarak 20 dakika pişirin. Yagli kağıdı kaldırıp, ekmeklerin uzeri ve altı kızarana kadar pişirin.
  7. Fırından çıkan ekmeklerin üzerine hafif su serperek nemli bez örtüp 10 dakika dinlendirin.
  8. Afiyet olsun.
Not: Ertesi güne kalan ekmeklerin üzerine su serperek mikrodalga ya da fırında ısıtabilirsiniz.





3 yorum:

  1. Minnak süper ekmekler ellerine sağlık☺ afiyet olsun😉 tarif en kısa sürede ekleneceklere eklendi 😘😘

    YanıtlaSil
  2. Hemen yapıyorum eline sağlık canım 😚😚😚

    YanıtlaSil