20 Mayıs 2020 Çarşamba

Arda'nın Mutfağından İstiridye tatlısı


Yemek programlarının gözde isimlerinden olan Arda Türkmen'in bugünkü programında harika bir ramazan menüsü vardı. Yemeklerimi önceden planladığım için, menü içerisinden oldukça çekici görünen İstiridye Tatlısını denemeye karar verdim.

Tatlı pişerken ceviz ve tahinin kokusu öyle güzel yayıldı ki mutfağa...

Ramazan Bayramı'nı koronavirüs nedeniyle
ülkece sevdiklerimizden ayrı geçireceğimiz ilk ve son bayramımız olur umarım.

Bu güzel tarif için Arda'nın mutfağına teşekkür ederiz.


 Malzemeler:

  • 1 paket tereyağı veya margarin (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı ceviz içi (çekilmiş)
  • 2 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı tahin
  • 2+ 1/4 su bardağı un
Şerbeti için:
  • 3 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • 4-5 damla limon suyu
Yapılışı:
  • Öncelikle şerbeti için, su ve şekeri karıştırıp orta boy tencerede, kısık ateşte 5-10 dakika kaynatın. Ocaktan almadan limon suyunu ekleyip şerbeti soğumaya bırakın.
  • Tatlısı için, oda sıcaklığındaki margarin, yumurta ve tahini kaşıkla iyice karıştırın. Ceviz ve irmiği ekleyip karıştırmaya devam edin. Kabartma tozu ve unu ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun. (Her un miktarı farklı olabilir, ben tam 2.5 su bardağı un kullandım)
  • Hamurun  üzerini kapatıp 5-10 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın ve üzerine çay bardağıyla şekiller verip, hafif yağlanmış tepsiye dizin.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişirin.
  • Tatlı pişince üzerine soğuk şerbetin bir kısmını gezdirin. Bir kaç dakika sonra kalan şerbeti de döküp, ister ılık, ister soğuyunca servis yapın.
Afiyet olsun.