3 Mayıs 2020 Pazar

Ramazan Pidesi


Her gün hemen hemen hepimizin kendisine sorduğu sorulardan biri de; "-Bugün ne yemek yapsam?" Hele ki korona virüs denen illetle ülkece savaştığımız ve evimize  hapsolduğumuz şu günlerde, bazen de sırf kafamız dağılsın diye kendimizi mutfağa atıveriyoruz.

Bugün de klasik olarak ne yemek yapalım diye düşünürken, eşimden yemeğin yanına Ramazan pidesi yapma teklifi gelince kendimizi mutfakta bulduk.

Bir yandan akşam yemeği hazırlıkları, bir yandan pidenin malzeme hazırlığı derken, neyseki iftara hem yemeği, hem de pideyi yetiştirdik:) Çorbayı saymazsak tabi, eh biraz çorbanın suyunu fazla kaçırmışım da:) Neyse ki bir iki kaşıklık oruç açma başlangıcı olarak fena sayılmazdı.

Gelelim Ramazan pidesine, ilk denemeye rağmen gayet lezzetli ve hamuru tam kıvamındaydı. Tek eksiğimiz çörek otuydu, susam ve haşhaş serpiştirerek biraz renk katmaya çalıştık pideye. Hamur yoğurma ve tepsiye koyma aşaması benden, şekil ve fırına koyma işi eşimden:)

Malzemeler:

  • 1 su bardagi ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • Aldığı kadar un
Üzerine:
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Susam, çörekotu, haşhaş
Tepsinin üzerine:
  • Mısır unu
Yapılışı:
  • Hamur yoğurma kabına, ılık süt, ılık su, maya şeker ve tuzu koyup karıştırarak üzerini kapatıp 5 dk. bekletin.
  • Mahlep ve hafif ele yapışacak şekilde unu eleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini streç filmle kapladıktan sonra sofra bezi örterek ılık ortamda 45 dk. mayalanmaya bırakın.
  • Hamuru iki bezeye ayırıp, tepsiye mısır unu serperek pide şekli verdiğiniz iki hamuru tepsiye yerleştirin. Üzerini örterek 15. dk dinlendirin.
  • Bir kasede karıştırdığınız, yumurta sarısı, yoğurt ve sıvı yağı fırçayla pidenin her tarafına sürüp, elinizle pide şekli verin
  • Önceden ısıtılmış ve fırının en alt kısmına ısıya dayanıklı kaba su koyarak 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkan pidenizin altındaki fazla olan Mısır ununu fırçayla temizleyerek sıcak olarak servis yapın.
  • Afiyet olsun.