10 Kasım 2015 Salı

PRATİK POĞAÇA



"Büyümüş de kocaman olmuş da teyzesini yemeğe de çağırırmış :)" diye kendi kendime içimden bile sevdiğim biricik yeğenimin misafiriydim dün. Biricik dediğime bakmayın tam 7 tane yeğenim var. Sonra okuyup da kızmasınlar bizi unutuyorsun diye. 

Bu teyzesinin fıstığına yeğenim diye hitap ettiğime bakmayın,  her ne kadar aramızda 8 yaş fark olsa da:) bu bildiğiniz bir arkadaş, bir dost, bir sırdaş, bir kardeş, sanki benim bir kızım gibi. Öyle sevgi pıtırcığı ki, bağrıma basasım geliyor. 

Teyzesini bulmuş hiç bırakır mı tabi, akşam yemeğini yapan, sabah kahvaltısı için poğaçayı mayalandırıp pişiren, bir yandan buzdolabını temizleyip düzelten, ertesi gün akşam yemeğine sabah pişirilmek üzere fasülyeyi suya ıslatan, hafta sonuna kadar ne giysem derdinden kurtulmak için takı tokalara kadar kıyafet kombini hazırlayan, tırnaklarını bile kesip frenchini yapan, sabah erken saatlerde uyanıp sucuklu kuru fasülye pişiren, sabah kahvaltıyı hazırlayıp sıcacık ısıtılmış poğaçalarla sofrayı donatan, altı üstüne gelen mutfağı pırıl pırıl temizleyen, cep telefondan müzik açıp cici çiftleri uyandıran  teyzeden bir de ben istiyorum:) 

Maya bulunan hamur işleri nedense yapımı zor gibi gelir, halbuki çok fazla malzeme gerektirmeyen, evde bulunan malzemelerle kolayca yapılan pratik bir poğaça tarifi bu. 

Malzemeler :

- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sıcak su
- 4 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket maya (ben kuru maya kullandım)
- Un

Yapılışı : 

Derin bir kap içerisine sıvı yağ, ılık süt, sıcak su ve mayayı koyup tahta kaşıkla karıştırın. Şeker, tuz ve ele yapışacak şekilde un ekleyerek yoğurun. üzerini streç filme kaplayıp, üzerine sofra beziyle kapatarak yaklaşık 40 dk ılı ortamda mayalanmaya bırakın.

Mayalanmış hamurdan parçalar koparıp, margarinle yağlanmış tepsiye dizin. (Hamur ele yapışıyorsa, çok az avuç içine sıvı yağ sürebilirsiniz.) Poğaçaya dilediğiniz iç malzemeyi koyabilirsiniz.

Tepsiye dizildikten 15 dk sonra içine 1 çay kaşığı süt eklenmiş yumurta sarısını üzerlerine fırçayla sürerek, çörek otu ve susam serpiştirip 160 derecede yaklaşık 35 dk pişirin.