27 Ağustos 2012 Pazartesi

ÇİĞ BÖREK


Önceki akşamdan arta kalan kıymalı harcı değerlendirmek için yaptığım çiğ börek akşam yemeğinde buz gibi ayranla soframızdaydı. Ekmek ve hatta hamur işine pek yanaşmayan Nazlı'nın börekten yemesi oldukça sevindirdi beni.
Malzemeler :
Hamuru için:
- 4 su bardağı elenmiş un
- 1 çay kaşığı tuz
- Aldığı kadar su
İç Malzeme :
- 300 gr kıyma (orta yağlı)
- 1 adet soğan
- 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
- Birer çay kaşığı karabiber, kırmızı pul biber, tuz
Yapılışı:
1- Hamur yoğurma kabına un, tuz ve ele yapışmayacak kıvama gelene kadar su ekleyerek yoğurup, üzerine nemli bez örterek 10-15 dk dinlenmeye bırakın.
2- Tavaya kıymayı koyup kavurun. Kıymanın yağ oranına göre tereyağ veya sıvı yağ ekleyip soğanı kavurun. Baharatları ekleyip altını söndürüp maydanozu ekleyip karıştırın.
3- Hamurdan parçalar koparıp unlanmış tezgahta pasta tabağı büyüklükte açıp, iç harçtan koyup yarım ay şeklinde kapatıp, kenarlarını çay bardağı altı yardımıyla kesip, kızgın yağda kızartıp, havlu peçete üzerine alın. Afiyet olsun.
* Dilerseniz iç malzeme olarak bir kaç parçaya ayırdığınız hellim peyniriyle de kızartabilirsiniz. Gönül rahatlığıyla yapın kızarırken akmıyor.

KEMALPAŞA TATLISI


Malzemeler :
- 2 adet yumurta
- 2 su bardağı un
- 5 yemek kaşığı tereyağ ya da margarin
- 1 çay kaşığı vanilin
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
Şerbeti için :
- 4 su bardağı su
- 3.5 su bardağı şeker
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı :
1-Hamuru için, tüm malzemeler büyük bir kapta karıştırılır ve yoğrulur. Ele yapışmayacak hamur hazırlanır. Hamurdan cevizden biraz küçük parçalar koparılıp yuvarlanarak, az yağlanmış tepside önceden ısıtılmış 160 derecede hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Soğumaya bırakılır.
2-Şerbeti için, geniş ve büyük bir tencerede(kurabiyeler pişerken genişleyecekleri için büyük tencere olması gerekiyor) su ve şeker kaynatılır, kaynayınca limon suyu eklenip 5 dk kadar kaynamaya devam edilir. Soğuyan kurabiyeler, kısık ateşteki şerbete atılıp 15dk kaynatılır. Şerbetin altı kapatılıp, tencerenin kapağı kapatılıp 15dk dinlendirilir. Ilık ya da soğuk olarak üzerine hindistan cevizi ile süsleyip servis yapılır.