23 Ağustos 2012 Perşembe

ISPANAKLI BÖREK



Malzemeler:
- 3 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Un

Yapılışı
- Hamur yoğuracağınız kaba ılık su,tuz ve aldığı kadar un ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
- Hamurdan parçalar koparıp elinizde yuvarlayın ve unlanmış tezgahta pasta tabağı kadar merdaneyle açın.
-İç malzemesi olarak patatesli, peynirli ya da ıspanaklı olarak hazırlayıp,y hamurun kenarına koyup yarım ay şeklinde kapatın. Uçlarının açılmaması için çatalla bastırın.
- Hafif yağlanmış teflon tavada pişirin.

GÜL TATLISI



MALZEMELER:
  • 1 Su bardağı sıvıyağ
  • yarım su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 yumurta
  • yarım paket oda sıcaklığında margarin
  • 1 paket vanilya
  • yarım paket kabartmatozu
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 tutam tuz
  • aldığı kadar un
  • 1 su bardağı kadar ceviz yada fındık
ŞERBETİ :
  • 3 Su bardağı su
  • 2.5 Su bardağı şeker
  • çeyrek limonun suyu
Yapılışı;
1. 
Önce şerbetinin malzemelerini bir tencereye koyun ve kaynatın.
2. 
Hamurun un , kabartmatozu ve vanilya hariç tüm malzemelerini karıştırın.
3. 
kabartmatozu , vanilyayı ve aldığı kadar unu ilave edin.Kulak memesi yumusaklığında bir hamur elde edilir.
4. 
Hamur ikiye kesilir. Bir parçası merdane ile 3-4 mm kalınlığında açılır.
5. 
Çay bardağı ile kesilir.  6 adet yuvarlak üst üste gelecek şekilde yan yana dizilir. Rulo şeklinde sarılır.
8. 
ikiye kesilir. Tepsiye dizilir.
10. 
ortalarına cevizyada fındık yerleştirebilirsiniz.
11. 
orta hararetli fırında üzerleri kızarana (20-25 dakika) kadar fırınlanır.
12. 
şerbetini üzerine dökün. Tatlıların şerbeti iyi çekmesi için alt üst cevirerek şerbeti iyice cekmesi saglanır.
Afiyet Olsun.
Renk vermek için kırmızı gıda boyası kullanabilirsiniz.

ÇİKOLATALI TURTA



Malzemeler :
-125 gr. margarin (oda ısısında yumuşamış)
-4 adet yumurta
-1 su bardağı şeker
-2 çorba kaşığı kakao
-1 kahve fincanı süt
-1 poşet kabartma tozu
-1,5 su bardağı un
Sos için :
-2 su bardağı süt
-1 çorba kaşığı mısır nişastası
-1 çorba kaşığı kakao
-5 çorba kaşığı şeker
-80 gr. bitter çikolata
Yapılışı :
1-Sosu için, sütten yarım su bardağını ayırıp, kalanını küçük boy tencereye koyun. Yarım su bardağın içine, nişasta, kakao ve şekeri koyup karıştırın. Ocakta kaynayan süte karıştırarak azar azar ekleyin. 2-3 dk. tahta kaşıkla karıştırarak pişirin. Çikolatayı küçük küçük kırarak ekleyip karıştırarak erimesini sağlayıp, ocaktan alıp arada karıştırarak soğumaya bırakın.
2-Diğer tarafta, cam bir kapta margarin ve şekeri mikserle ezilene kadar çırpın. Yumurtaları ve sütü ekleyip çırpmaya devam edin. Un, kakao ve kabartma tozunu ekleyip mikserin düşük hızında çırpın.Yağlanmış büyük boy kelepçeli kalıba, yumurtalı karışımın yarısını döküp kaşıkla düzeltin. Üzerine soğumuş olan çikolatalı sosu kenarlarına fazla yaklaştırmadan yayın. Kalan yumurtalı karışımı üzerini kaplayacak şekilde döküp kaşıkla düzeltin.Önceden ısıtılmış fırında, 25-30 dk. pişirin. Kelepçeli kalıptan çıkarmadan soğutun. Soğuyunca servis tabağına ters çevirip üzerine pudra şekeri eleyin.Afiyet bal şeker olsun.