27 Mayıs 2012 Pazar

MISIR UNU HELVASI


Malzemeler :
- 2 su bardağı mısır unu
- 125 gr margarin veya tereyağ
- 1 su bardağı dövülmüş fındık
-
Şerbeti için :
- 2 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
.
Yapılışı :
1- Şerbeti için, şeker ve suyu kaynatıp soğumaya bırakın. Mısır ununu teflon tavada tahta kaşıkla sürekli karıştırarak birkaç dakika kavurun. Yağı eritip mısır ununa ekleyip 10 dk kavurun. Dövülmüş fındığı ekleyip kavurmaya devam edin. Şerbetini ekleyip göz göz oluncaya kadar karıştırıp, streç film serilmiş kalıba döküp servis tabağına ters çevirin. Afiyet bal şeker olsun.

MERCİMEKLİ ERİŞTE YEMEĞİ


Malzemeler :
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı erişte (selva marka kullandım)
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet soğan
- 1/2 çorba kaşığı biber salçası
- 7-8 su bardağı kaynar su
- Tuz
.
Yapılışı :
1- Mercimeği ayıklayıp yıkadıktan sonra üzerine bol soğuk su ekleyip küçük bir tencerede 3-4 dk kaynatın. Suyunu süzüp sıcak suyla yıkayın. Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Mercimeği ve suyu ekleyip mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin. En son erişte ve tuzu ilave edip 10-15 dk pişirin. Afiyet bal şeker olsun.

ŞEFTALİ KOMPOSTOSU


Malzemeler :
- 5-6 adet şeftali
- 6 su bardağı su
- 2 su bardağı şeker
- 1/2 limon suyu
.
Yapılışı :
1- Bir kabın içerisine 1 tatlı kaşığı tuz koyup, şeftalilerin üzerini geçecek kadar buzlu su ekleyip, küp küp doğranmış şeftalileri koyup 15-20 dk bekletin. (Şeftalilerin pişerken ezilmeyip diri kalması için) Suyu ve şekeri tencereye koyup 10-15 dk kaynattıktan sonra şeftalileri ekleyip kısık ateşte bir iki taşım kaynatın. Ocaktan almadan limon suyunu ekleyip soğumaya bırakın. Oda ısısına geldiği zaman, buzdolabında muhafaza edip, soğuyunca servis yapın. Afiyet bal şeker olsun.

REVANİ


Malzemeler :
Keki için :
- 3 yumurta
- 1,5 kahve fincanı şeker
- 1,5 kahve fincanı sıvı yağ
- 3 kahve fincanı yoğurt
- 4 kahve fincanı irmik
- 2 kahve fincanı un
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 adet limon veya portakal kabuğu rendesi
.
Şerbeti için :
- 4 su bardağı su
- 3 su bardağı şeker
- 1/2 limon suyu
.
Yapılışı :
1- Şerbeti için, suyu ve şekeri tencereye koyup 10 dk kaynatın ve içine limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatıp soğumaya bırakın.
.
2- Keki için, yumurta ve şekeri mikserle beyazlaşıncaya kadar çırpın. Yoğurt, sıvı yağ, irmik, limon kabuğu rendesini ekleyip çırpmaya devam edin. Elenmiş un ve kabartma tozunu ekleyip mikserin düşük hızında çırpın. Yağlanmış orta boy borcamda üzeri kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra üzerine soğumuş şerbetin yarısını döküp üzerini kapatın. Şerbetini çektikten 15 dk, sonra kalan şerbeti dökün ve üzerini kapatıp buzdolabında soğuyunca üzerine hindistan cevizi serpiştirerek servis yapın. Afiyet bal şeker olsun

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI


Malzemeler :
- 1 kilo dolma biberi
- 2 su bardağı pirinç
- 3 adet iri boy domates
- 2 adet soğan
- 4 diş sarımsak
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 demet nane
- 2 çorba kaşığı salça
- 1 çorba kaşığı nar ekşisi
- 1 su bardağı zeytinyağı
- Karabiber, kimyon, kırmızı pulbiber, tuz
.
Yapılışı :
1- Biberlerin sap kısmını içine bastırarak biberi zedelemeden çıkarıp yıkayın. Geniş bir kaba, ayıklanıp yıkanmış pirinci, rendelenmiş domatesi, küçük doğranmış soğan ve sarımsağı, ince kıyılmış maydanoz ve naneyi, salçayı, nar ekşisini, zeytinyağını, tuz ve baharatları ekleyip karıştırıp, biberlerin üzerinde bir miktar boşluk kalacak şekilde doldurun. Biberlerin üzerlerine domates dilimi yerleştirip tencereye dizin. Dolmaların yarısına gelecek kadar kaynar su koyup, önce hararetli ısıda kaynayınca kısık ateşte pişirin. Afiyet bal şeker olsun.

KIZILCIK ŞURUBU


Malzemeler :
- 1 kilo kızılcık
- 2 su bardağı su
.
Şerbeti için :
- 3 su bardağı şeker
- 2 su bardağı soğuk su
- 2 çorba kaşığı limon suyu
.
Yapılışı :
1- Kızılcığın saplarını koparıp soğuk suyla iyice yıkadıktan sonra, tencereye koyup 2 su bardağı su ile kaynatın. Ocağın altını kapatıp, kızılcığı süzgece alıp, kaşıkla ezerek çıkan suyu bir kaç kez süzgeçten geçirin.
.
2- Şerbeti için, şekerle suyu kaynatın. Kaynayınca kızılcığın suyunu ekleyip 1-2 taşım kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1-2 taşım daha kaynatın ve sıcakken kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatın. Soğuduktan sonra buzdolabında muhafaza edin. 1 su bardağı için 3-4 yemek kaşığı şuruptan koyup, üzerine soğuk su ve bir kaç parça buz koyarak servis yapın. Afiyet bal şeker olsun.

MANTARLI VE ISPANAKLI BOHÇA BÖREK


Malzemeler :
.
- 1 su bardağı süt
-1 çay bardağı sıvı yağ
-1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
-1 paket yaş maya
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 çay kaşığı şeker
-Aldığı kadar un (yaklaşık 4-5 su bardağı )
- Arasına 50. gr yumuşak margarin
.
İç harcı :
- 750 gr. ıspanak
- 300 gr. mantar
- 50 gr. margarin
- 1 çorba kaşığı salça
- Karabiber
- Tuz
.
Yapılışı :
1- İç harcı için, küçük doğranmış mantarı teflon tavada bıraktığı suyu çekene kadar kavurun, margarini ekleyip kavurmaya devam edin, salçayı ekleyip karıştırın. Doğranmış ıspanağı ekleyip suyunu çekene kadar kavurun, karabiber ve tuzunu ekleyip soğumaya bırakın.
.
2- Mayayı 1/2 su bardağı ılık suda eritin. Hamur yoğurma kabına un hariç diğer malzemeleri ekleyip ele yapışmayacak un ilave edip yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurdan parçalar koparıp açın, üzerine yumuşak margarinden sürüp iç harçtan koyun, bohça şeklinde kapatıp pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizip 30dk. mayalanmaya bırakın. Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu veya susam serpiştirip önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişirin. Afiyet bal şeker olsun.

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA


Malzemeler :
- 1 kilo barbunya
- 3 adet iri boy domates
- 2 adet soğan
- 3 diş sarımsak
- 4-5 adet orta boy patates
- 3-4 adet orta boy havuç
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Kaynar su
.
Yapılışı :
1- Taze barbunya kullanıyorsanız barbunyayı ayıklayıp yıkayın. Dondurucunuzdaki barbunyayı kullanacaksanız barbunyayı soğuk su altından geçirip buzunun çözülmesini sağlayın. Tencerede yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında kavurun. Küp küp doğranmış havuç ve patatesi, kabuğu soyulup küçük doğranmış domatesi, sarımsağı ve salçayı ekleyip 1-2 defa karıştırıp üzerine tuz serpiştirerek 5-10 dk kaynatın.
.
2- Barbunyayı ve üzerini 2 parmak geçecek şekilde kaynar suyu ve şekeri ekleyip kısık ateşte çok fazla karıştırmadan sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. 30-40dk. dinlendirdikten sonra üzerini nane veya maydonozla süsleyerek servis yapın. Afiyet bal şeker olsun.
.